Boca Boca
Image default
Woning en Tuin

Kom tot rust in je achtertuin

We willen natuurlijk allemaal een mooie en goed verzorgde achtertuin. Een plek waar je kunt ontspannen en helemaal tot rust kunt komen. Een vijver kan een goede toevoeging zijn aan jouw achtertuin. Een centrale plek van water, die leven en beweging met zich meebrengt. Het maakt niet uit of je een kleine of grote tuin hebt. Je kunt de vijver net zo groot en zo luxe maken, zoals je zelf wil. Bij de ene tuin past een eenvoudige vijver beter, en een ander kiest voor een uitgebreidere vijver met een waterval. Maar hoe begin je? Hierover lees je meer in deze blog.

De eerste stappen naar je eigen vijver

Het aanleggen van een tuinvijver begint met een schop in de grond. Voordat je enthousiast gaat graven, is het belangrijk om goed na te denken over de plaats en grootte van je vijver. Wil je een kleine, intieme vijver? Of droom je van een grote vijver waarin je zelfs kunt zwemmen? Denk ook na over waar het zonlicht zich bevindt, aangezien veel waterplanten zon nodig hebben.

Een kleine vijver kun je gemakkelijk zelf aanleggen. Begin met het uitgraven van de vijver, let daarbij op dat je verschillende diepteniveaus creëert voor diverse waterplanten. Een minimale diepte van 60 cm is aanbevolen. Als je vissen wil toevoegen, ga dan voor minstens 75 cm. Voor de afwerking gebruik je vijverfolie om de vijver waterdicht te maken. Met creativiteit kun je de randen mooi afwerken, bijvoorbeeld met stenen of planten.

Planten en meer

Het toevoegen van planten rondom je vijver brengt het geheel tot leven. Waterplanten zoals waterlelies voegen kleur toe en helpen ook het water schoon te houden. Oeverplanten zoals lissen en riet dragen bij aan een natuurlijk uiterlijk en bieden schuilplaatsen voor het dierenleven. Het resultaat is een levendige tuin die elk seizoen verandert.

Naast waterplanten die het water schoon houden, is het ook aan te raden een vijverpomp te installeren. Een vijverpomp zorgt voor circulatie en zuurstofvoorziening in het water, wat belangrijk is voor een gezond vijverecosysteem. Door het water in beweging te houden, voorkomt een vijverpomp de vorming van algen en schadelijke bacteriën. Bovendien helpt het bij de afbraak van organisch afval, zoals gevallen bladeren en dode planten. Hierdoor wordt het risico op verzuring en verstikking van het vijverleven verkleind. Een goede vijverpomp kan dus een grote bijdrage leveren aan een levendige en gezonde vijver.

Een tuinvijver biedt dus veel meer dan alleen een stijlvolle toevoeging aan je tuin; het creëert een mini-ecosysteem en brengt een stukje natuur dichter bij huis. Een tuinvijver is een investering die je tuinbeleving naar een hoger niveau tilt.

Duurzaam tuinieren met een centrifugaalpomp

Een ander apparaat wat een goede bijdrage kan leveren aan een mooie en groene tuin, is de centrifugaalpomp. Een centrifugaalpomp maakt het mogelijk om met natuurwater je planten water te geven. Dit is niet alleen milieuvriendelijk, maar kan ook kostenbesparend zijn. Vooral in gebieden waar water een schaars of kostbaar goed is.

Door gebruik te maken van regenwater of water uit een bron, zoals jouw vijver of een rivier, kun je je tuin besproeien zonder leidingwater te gebruiken. Dit draagt bij aan een duurzamer milieu en helpt bij het behoud van de natuurlijke waterkringloop.

Bovendien is natuurwater vaak rijker aan mineralen en heeft het een meer gebalanceerde pH-waarde dan kraanwater. Dit is goed voor de gezondheid en groei van planten. Het installeren van een centrifugaalpomp is een goede investering voor zowel voor je portemonnee als voor het milieu.