Boca Boca
Image default
Financieel

Basis elementen van boekhouden

Als ondernemer is het belangrijk om een goed inzicht te hebben in de financiële situatie van je bedrijf. Dit inzicht kun je verkrijgen door een goede boekhouding bij te houden. Een goede boekhouding is namelijk niet alleen wettelijk verplicht, het geeft je ook de mogelijkheid om snel te kunnen zien hoe je bedrijf ervoor staat en waar je eventueel moet bijsturen. In dit artikel gaan we daarom in op de basis elementen van boekhouden en leggen we uit hoe je deze kunt toepassen in je eigen boekhouding.

Wat is boekhouden?

Boekhouden is het bijhouden van alle financiële gegevens van je bedrijf. Dit kan bijvoorbeeld gaan om inkomsten, uitgaven, facturen, bankafschriften en bonnetjes. Door deze gegevens systematisch bij te houden, krijg je inzicht in de financiële situatie van je bedrijf. Daarnaast is een goede boekhouding ook van belang voor het doen van belastingaangifte en het opstellen van jaarrekeningen.

In het volgende artikel over boekhoudopleiding wordt er aangegeven dat het zeer eenvoudig is om online jouw vaardigheden te verbeteren. Hierdoor zul je nog eenvoudiger kennis kunnen verzamelen om de boekhouding zo goed mogelijk uit te voeren.

Boekhouding bijhouden

Een goede boekhouding bijhouden begint bij het opzetten van een systeem dat past bij jouw bedrijf. Dit kan bijvoorbeeld een Excel-sheet zijn, maar ook een online boekhoudprogramma. Vervolgens is het belangrijk om alle financiële gegevens systematisch bij te houden. Dit kun je bijvoorbeeld doen door wekelijks of maandelijks alle inkomsten en uitgaven bij te houden en te verwerken in je boekhouding.

Het is daarbij van belang dat je alle bonnetjes en facturen bewaart en op een overzichtelijke manier opbergt. Op deze manier kun je later altijd terugvinden waar bepaalde kosten vandaan kwamen. Daarnaast is het belangrijk om ook je bankafschriften regelmatig te controleren en te verwerken in je boekhouding. Zo voorkom je dat je bepaalde transacties over het hoofd ziet.

Basis elementen van boekhouden

Als je eenmaal een systeem hebt opgezet voor het bijhouden van je boekhouding, is het belangrijk om te weten welke basis elementen van boekhouden er zijn. De belangrijkste basis elementen zijn:

Grootboekrekeningen: dit zijn de rekeningen waarop alle financiële transacties worden geboekt. Voorbeelden hiervan zijn de bankrekening, de kas en de debiteuren- en crediteurenadministratie.

Balans: de balans geeft een overzicht van de bezittingen, schulden en het eigen vermogen van je bedrijf. Op de balans staat dus wat je bezit, wat je verschuldigd bent en wat er overblijft.

Resultatenrekening: op de resultatenrekening staan alle opbrengsten en kosten van je bedrijf. Op deze manier kun je zien of je bedrijf winstgevend is of niet.

Het bijhouden van een nauwkeurige administratie en het begrijpen van deze elementen is essentieel voor een gezonde financiële situatie van je bedrijf. Door een goed inzicht te hebben in je financiële situatie, kun je betere beslissingen nemen en je bedrijf efficiënter runnen.